Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jaké bylo WebExpo 2008

Jaké bylo WebExpo 2008

Články Různé

Uplynulý víkend se na půdě České zemědělské univerzity v Praze konal veletrh WebExpo 2008 zaměřený na technologie, webdesign a marketing na webu. V dnešní reportáži vám nastíníme, jak celý veletrh proběhl včetně atmosféry, která na něm panovala.

Je sobota ráno. Jedu autobusem a se mnou i spousta mladých tváří. Baví se spolu a občas lze zaslechnout i některý termín z IT oboru. Není to náhoda, jedu na veletrh WebExpo 2008 a většina těch mladých v autobuse tam určitě míří také. Ve vzduchu je cítit zvědavost a napětí. Jedná se o první český veletrh o webu takového rozsahu (téměř 600 přihlášených). Dokážeme takovou dobrou akci u nás uspořádat, nebo se bude jednat o ztracený čas?

Již program veletrhu řadu lidí zaujal. Mezi prezentujícími společnostmi nemohly chybět Microsoft, Adobe, Skype nebo Seznam a mezi přednášejícími takové osobnosti jako jsou Martin Malý, Radek Hulán nebo David Špinar. Ostatně otázku: „Půjdeš se taky podívat na Radka Hulána?“ bylo možné na veletrhu slyšet znovu a znovu.

Václav Stoupa

Proč veletrh WebExpo 2008 vznikl a co jeho vzniku předcházelo, si můžete přečíst v rozhovoru s jeho hlavním organizátorem Václavem Stoupou:

Viděl jsem, že v zahraničí se konají akce pro webové vývojáře, ale nejen pro ně. I pro ostatní lidi, jejichž práce se webu týká, ať už jsou to obchodníci, podnikatelé, designeři atd. Bylo vidět, že taková setkání můžou být inspirativní. Účastníci si je užívají, navazují kontakty, domlouvají budoucí spolupráce atd. Protože u nás se akce podobného typu nekonaly, nezbývalo, než abych se toho nápadu ujal a realizoval ho.

Více se dočtete v samotném rozhovoru, včetně možného pokračování veletrhu WebExpo v příštím roce.

Den první – sobota

Veletrh v sobotu před desátou hodinou ranní krátce zahájil v aule ČZU Václav Stoupa spolu se zástupci univerzity. Po té se návštěvníci rozprchli do čtyř přednášecích sálů. Někteří si cestou nabrali čerstvou kávu a pečivo, které bylo na chodbách k dispozici, nebo se na chvíli zastavili v improvizované čajovně.

Přednášecí sály byly rozdělené tématicky, a tak vedle sebe byly sály pro prezentace firem, pro vývojáře, o webdesignu a marketingu, mezi kterými návštěvníci během dne přebíhali.

Zaplněná aula ČZU

Velký přednáškový sál – aula České zemědělské univerzity

Na řadě přednášek bylo plno a lidé, na které nezbylo místo k sezení, stáli nebo seděli na schodech. Řada z nich měla otevřený notebook (volná WiFi byla ve všech sálech) a někteří o svých aktuálních dojmech informovali na Twitteru nebo Facebooku. Podobně organizátoři během akce psali návštěvníkům pokyny na Twitter. (Většinu z těchto zápisků lze snadno dohledat.)

Zmíním se krátce o několika z přednášek, které jsem navštívil.

CSS layout

Jaroslav Knap v přednášce Fixní, procentní a fluidní CSS layout porovnával výhody a nevýhody různých přístupů pro tvorbu layoutu. Na příkladech některých webů předváděl problémy, které můžou nastat při nestandardním nastavení prohlížečů nebo při změně velikosti písma. Zajímavé byly i výsledky malého průzkumu mezi účastníky v sále. Ukázalo se, že naprostá většina návštěvníků dělá design webů s přesností na pixel. Asi třetina návštěvníků přiznala, že používá web i z mobilního telefonu.

ASP.NET 3.5

Borek Bernard a Aleš Roubíček ve své přednášce ASP.NET 3.5 / futures představili novinky platformy ASP.NET. Platforma ASP.NET se během posledních let rozrostla na celou řadu technologií; přednášející předvedli použití těch hlavních z nich: ADO.NET Data Services podporující přístup k datům např. pomocí JSON nebo Atom, ASP.NET Dynamic Data pro rychlou tvorbu jednoduchých administračních rozhraní (jedná se opravdu o rychlý způsob, přednášející měli rozhraní hotovo za několik minut) a dlouho žádaný ASP.NET MVC, který oproti klasickým ASP.NET Web Forms nabízí MVC přístup.

Adam Javůrek přednáší

Adam Javůrek přednáší o internetu a budoucnosti (bez) médií

Budoucnost médií

Adam Javůrek měl zajímavou přednášku Internet a budoucnost (bez) médií. Popisoval nedostatky klasického světa tištěných médií, srovnával je se současným stavem médií na internetu a zejména s tím, co by teprve mohlo přijít, ať již by se jednalo o personalizované zpravodajství (ve kterém by elektronické noviny jednotlivým čtenářům nabízely trochu jiný obsah, podobně jako dnes funguje personalizace vyhledávačů), nebo o hyperlokální žurnalistiku (zprávy z vašeho okolí, třeba přímo z vaší ulice).

Panelová diskuze

Panelová diskuze na téma „Desktop vs. web. Bude jeden vítěz?“. Účastnící zleva: Antonín Hildebrant, Radek Hulán, Martin Hassman, Jakub Nešetřil, Martin Malý, Simone Brunozzi.

Panelová diskuze

Zajímavá byla panelová diskuze na téma „Desktop vs. web. Bude jeden vítěz?“ Svými dotazy se do ní zapojovali i návštěvníci. Ačkoliv se jedná o citlivé téma, okolo kterého se vedou „svaté války“, celá diskuze proběhla klidně. Převážil v ní názor, že by bylo dobré nalézt řešení, které bude mít to nejlepší z obou a podle Martina Malého: Buď přežijí oba nebo nikdo.

Video s ukázkami přednášek z prvního dne. Autorem videa je Petr Ocásek.

Den druhý – neděle

Neděle začala první přednáškou v deset hodin ráno. Na některých návštěvnících byla vidět únava z prvního dne. Na chodbách jich po ránu nebylo tolik jako v sobotu. Někteří si trochu přispali, ale nakonec přednáškové sály zaplnily, a tak i druhý den veletrhu ožil. Představím vám opět několik přednášek.

O bezpečnosti

Rastislav Turek nás v přednášce Cílené útoky na webové aplikace seznámil se základními bezpečnostními problémy webu a webových aplikací. Je vidět, že se bezpečností dlouhodobě zabývá a zná dobře i chování uživatelů.  Svou přesvědčivost prokázal, když i po upozornění, že z několika číslic platební karty je možné zjistit číslo celé, přiměl jednoho účastníka, aby mu svou platební kartu ukázal.

Na přednášku navázal Václav Lohr, který nám popsal phishingový experiment, jenž byl proveden na ČZU. Odhadem 10 % studentů na hromadně rozeslaný podvodný e-mail zareagovalo a své heslo do podvržené stránky skutečně zadalo. Někteří studenti podvod odhalili a použili funkci prohlížečů pro nahlášení podvodné stránky. Zhruba tak po 6 hodinách od odeslání e-mailu začaly prohlížeče s anti-phishingovou ochranou podvodnou stránku blokovat. Během celé akce mohlo být nasbíráno více jak 1000 hesel k uživatelským účtům (ve skutečnosti se hesla nikam neukládala, protože se jednalo jen o simulaci).

Datové standardy pro web 2.0

Martin Malý v přednášce Datové standardy pro web 2.0 představil moderní formáty a služby, mezi které patří OpenID, OpenAuth, XFN a mikroformáty. Důraz byl kladen na popis OpenID, který přednášející implementoval u blogovacího systému Bloguje. Ukázalo se, že dosud nemáme ani jednoho velkého českého poskytovatele OpenID. (Pozn. Společnost Seznam.cz před časem oznámila, že se hodlá stát poskytovatelem OpenID a potvrdila to i na své prezentaci na WebExpo 2008.)

SproutCore

Antonín Hildebrant měl přednášku o mladém javascriptovém frameworku SproutCore. Je zajímavé sledovat, jakým směrem se javascriptové frameworky vyvíjí. To, jak postupně mohutní a tloustnou a vkládají stále větší a větší vrstvu mezi vývojáře a prohlížeč, odstiňují tak vývojáře od problémů a omezení webových technologií. SproutCore je příkladem takového velmi tlustého frameworku. Snaží se vývoj webových aplikací velmi přiblížit vývoji aplikací desktopových. Zatím ještě není určen pro produkční používání a je hlavně zajímavý právě svým novým přístupem, který do světa javascriptových frameworků přináší.

Video s ukázkami přednášek z druhého dne. Autorem videa je Petr Ocásek.

Co se do textu nevešlo

Na celém veletrhu bylo přednášek mnohem více, a ačkoli já jsem se pohyboval hlavně na těch pro vývojáře a webdesignery, byly zde i přednášky o marketingu, copywritingu, virtuálních světech, sociálních sítích a další. Proběhla zde i soutěž startupů. Více najdete v programu (včetně materiálů z některých přednášek) a na blogu WebExpo 2008.

Kvalita

Potěšující je, že během celého veletrhu jsem se nesetkal se špatnou přednáškou. I mnozí další návštěvníci se tvářili povětšinou spokojeně. Pokud odcházeli z některé přednášky rozmrzelí, bylo to často spíše její špatnou anotací než obsahem (např. když se někteří návštěvníci domnívali, že jdou na přednášku o pokročilých technikách, ale přednáška byla zaměřena spíše na začátečníky nebo středně pokročilé).

Některé přednášky byly celé natočeny na video pracovníky audiovizuálního centra ČVUT a Provozně ekonomické fakulty ČZU. Časem se dočkáme jejich zveřejnění.

Závěr

Rád bych poděkoval organizátorům akce, dále všem přednášejícím za zajímavé informace a všem návštěvníkům za skvělou atmosféru. WebExpo 2008 ukázalo, že veletrh o webu má v České republice své místo a je o něj zájem jak ze strany návštěvníků, tak prezentujících firem a přednášejících. Nezbývá, než si přát, aby se nejednalo o akci poslední a dočkali jsme se časem dalšího pokračování.

Líbila se vám akce WebExpo 2008?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
18 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chates2

Pěkně sesumírované. Navštívil jsem trošku jinou kombinaci přednášek a taky napsal drobný report: http://www.pcblog.cz/clanek/347/webexpo-praha-2008-sobota-report/

skrat

ja teda moc pozitivnych pocitov z WebExpa nemam, skor naopak, som dost zklamany. az na par (cca 1/4) prednasok, to bol samy marketing kde si kazdy propagoval "to svoje", diskusie a otazky k prednaskam boli dost chaoticke a tie otazka ktore padali na prednasajucich boli casto dost od veci, dokonca boli aj take ktore zpochybnovali celu temu, co mi prislo velmi neslusne.

o aktualnosti a relevancii tem by sa dalo tiez polemizovat.

hobr

Já jsem byl s kvalitou spokojen, až na jednu výjimku a to byla v článku zmiňovaná přednáška Jaroslava Knapa. Vypadal jako profesionální webdesigner, ale jak si vypnout v IE7 obrázky, mu museli poradit z publika…
Navštívil jsem devět přednášek.

slimejs

pomerne me znechutila prednaska o novinkach v ZF 1.7 :D "tohle nefunguje, tady je jeste bug, tohle neni hezky vyresene"…

a k "O bezpečnosti" bych rad dodal, ze ten phishingovy spam obsahoval naprosto netknute hlavicky od cloveka z CZU – takze trosku rejpacsky by se dalo vymluvit i na to, ze clovek, ktery si hlavicky precetl (sedelo vse, na co si jen clovek vzpomene), nemusel vubec tusit jakekoliv podezreni a zkratka dal na text zpravy.

… ale jinak to byla vskutku roztomila akce :) jeste vychytat fronty na obed v menze, kapacitu v poslucharnach a uvital bych mozna i vice darecku :) vyfasl sem pouze hromadu letacku, adobe igelitku a jedno MSDN CD

lnx_bfu

ad ZF jakekoliv_verze – naprosty souhlas. dana prednaska dala podmet k raznemu a finalnimu rozhodnuti – ZF ne! :) konecne se muzu smat vsem, kteri s nim budou machrovat :p

ad bezpecnost – jednalo se o pokus v ramci CZU, coz bylo receno. co maji hlavicky e-mailu spolecneho s rozpoznani phishingu, to opravdu netusim. domena snad byla jina(xf.cz) a na zbytku ani snad nezalezi. nebo neni mozne cracknout mailserver, pocitac(e) helpdesku popr. administratora? myslim si, ze ano ;)

kronn

Ad ZF: Pokud se budes smat vsem, co s ZF delaji, pak jsi hlupak. Prednaska se nejmenovala "zabehnute killer featury ZF", ale "Novinky v ZF 1.6", navic castecne i 1.7. Rikala tedy, jake vlastnosti se pripravuji, na kterych se dela, kam se bude ZF posouvat do budoucna atp. Neni tudiz tak nelogicke, ze nektere ze predstavovanych novinek napr. ZF 1.7 jeste nejsou dodelane (kdyz ZF 1.7 jeste nevyslo, ze). Nevypovida to ale NIC o tech desitkach dalsich komponent, ktere ZF obsahuje.

lnx_bfu

ah, tak to jo ;)

rypacek

ad zend: me by velice zajimalo, proc sem na webexpu slychal jak ma ZF genialni dokumentaci. ano, dokumentace je genialni, paklize chci udelat "hello world". uz mnohokrat se mi stalo, ze funkce nebyla zdokumentovana / funkce mela jine parametry / funkce vracela uplne neco jineho… o slozitejsich konstrukcich pri praci s jednotlivymi "moduly" sem v manualu nenasel nic prevratneho, takze kdyz sem si zkousel udelat neco skutecneho v zf, skoncilo to na 80% tak, ze sem procital zendi zdrojaky, abych vubec vedel co to dela – a tomu se rika skutecna produktivita prace.
zato takove nette, ktere sem touto akci defacto objevil me prijemne prekvapilo. dokumentace sice neni tak obsahla, ale cele je to ohromne intuitivni :) no ale fak, ze sem se v tom jeste nic nepokusil vyrobit .) a kdo vi, treba jednou skoncim u Flow3 :D

ad bezpecnost: no dobre, tak jinak. kdyz pridete z hospody, a pred tim, nez se zavrtate do postele najdete e-mail ve schrance, od konkretniho cloveka z czu, a v hlavicce najdete vse, co k e-mailu poslaneho z czu patri, tak uz jen tupe nekam zadate login a heslo a nic neresite. (u phishingu se dost casto nalezne nejake yahoo nebo msn)

ze je domena xf.cz zrovna freehosting, kdo by to v takovem stavu zjistoval? telo e-mailu vyznelo tak, ze spadl server, a ze system je docasne na jine domene/serveru.
v podstate, az se neco skutecne podela a admin posle zpravu, tak tomu tedy radeji nemam verit? mozna by tomu pomohl nejakej addon v prohlizeci, kterej by se me 2x zeptal nez odeslu formular s heslem a zaroven by mi udelal analyzu whois a jestli se stranka nepodoba tem, ktere mam v bookmarcich :)) jinak s nahakovanim mailoveho serveru – co si myslite o KITu?! :D ze tam delaji nejaci mamlasci? :))

kronn

Mne dokumentace pripadne v zasade OK, ackoliv je pravda, u nekterych komponent by neskodilo vic prikladu (nebo spis jine priklady). Pomerne vyrazny problem pro mne ale je, ze napr. dnes jiz je verejna dokumentace upravena pro ZF 1.7, ktere vsak jeste nevyslo… To muze cloveka pekne napalit.

Na to, jake maji funcke parametry apod. netreba studovat zdrojaky, proc nepouzit ze zdrojaku kenerovany popis ZF API?
http://framework.zend.com/apidoc/core/
Od toho to tam asi je, ze.

lnx_bfu

A neni to spis hledani ospravedlneni toho, ze jsi tam ten login zadal?

rypacek

mozna, smirit se s tim, ze naletite na takovouhle pitomost, je opravdu tezke. ale opravdovy phishing skutecne vypada trochu jinak – coz nanestesti neomlouva.
ale jestli uvazujete o vsem tak, ze "to mohl nekdo hacknout", tak obdivuji, ze jste se v dnesnim svete jeste nezblaznil.

– pride vypis z uctu – co kdyz to nekdo hacknul?
– prisla faktura za internet – co kdyz to nekdo hacknul?
– …

lnx_bfu

kdo vi, treba uz jsem se zblaznil.
ad ty bodiky – jsou k smichu a dost irelevantni. pokud nad tim opravdu zapremyslis, bude jasne proc ;)

Jan Kodera

Já si osobně webexpo užil. Původně jsem myslel, že zajdu i na více přednášek vývojářů, ale zůstal jsem skoro pořád v corporate room. Byť tam některé přednášky neměly potřebný spád. Jinak povedená akce a jestli Vašek vyslovil před konáním názor, že u příštího ročníku uvidí zda bude dost témat, já jsem si jistý že bude.

omfg

"Ostatně otázku: "Půjdeš se taky podívat na Radka Hulána?" bylo možné na veletrhu slyšet znovu a znovu."

Nj, jeho prezentacia musela byt nieco ako pojazdny cirkus. Kazdy sa chcel ist pozret na ten zazrak prirody :D.

wdolek

a ja se s nim chtel vyfotit a dat si to jako avatara na root.. :( ale.. nejak to nevyslo :( tak snad priste

Michal Franěk

Zájem o jeho přednášku byl z mé strany dán tak 60/40 ve prospěch osoby R. Hulána oproti tématu, o kterém měl mluvit. Každopádně musím říct, že mě jeho osoba i přednáška nečekaně mile překvapily. Bylo to profesionální a dobře připravené vystoupení, které určitě přispělo ke zdaru WebExpa.

Tomas Novella

a nejake tie nahravky z prednasok sa nezhotovili? Lebo akosi ich nikde neviem najst :(

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.