Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Používáme PSPad

Používáme PSPad

Články Různé

PSPad je víceúčelový textový editor. Je zdarma a původem z České republiky. Nemá sice možnosti plnohodnotného IDE, ale přesto nabízí řadu funkcí a oplývá řadou výhod, kupříkladu rychlostí. V článku předvedeme jeho hlavní rysy, ukážeme vám jeho grafické rozhraní, základní funkce a klávesové zkratky.

Obecná charakteristika

PSPad je textový editor pro platformu Windows, vhodný jak pro začínající webové vývojáře, tak i pro ostřílené programátory v C/C++ nebo Javě. Umožňuje editaci souborů v režimu prostého textu – což je přesně to, co weboví vývojáři potřebují.

Editor umožňuje pracovat najednou až s několika desítkami souborů, mezi kterými přepínáme pomocí panelů, jak to známe např. z internetových prohlížečů.

PSPad dále obsahuje zvýrazňování pro více než 120 různých syntaxí. Podporuje uživatelské skripty (rozšíření), který se v současné době nachází v databázi na jeho oficiálních stránkách několik desítek.

Hlavní rysy

Editor disponuje jednak základními nástroji dostupnými v každém lepším editoru, jako je možnost úpravy více souborů najednou, schopnost konverze mezi znakovými sadami (včetně korektní interpretace souborů z jiných platforem – např. Mac OS, či UNIX), či vyhledávání a nahrazování v textu.

PSPad je, díky svému českému původu, kompletně lokalizován, ale, jelikož jde o program doslova mezinárodního věhlasu, je k dispozici také ve velkém množství dalších jazykových mutací.

Kromě toho disponuje dalšími nástroji, kterými se přibližuje IDE, neboli integrovanému vývojovému prostředí, které často my vývojáři používáme k ulehčení své práce. Mezi tyto rozšířené funkce patří např.:

  • Sada zvýrazňovačů syntaxe, která se mění podle typu otevřeného souboru s možností vytvářet si zvýrazňovače vlastní
  • Hledání a nahrazování pomocí regulárních výrazů – včetně možnosti vyhledávání a nahrazování ve více souborech
  • Číslování řádků zdrojového kódu a možnost přesunu kurzoru na určenou pozici
  • Pohyb po slovech, vytváření značek a hromadné operace s řádky (řazení, prohazování atd.)
  • Podpora skriptování a maker
  • Formátování vizuální podoby kódu a inteligentní tabulátory
  • Průzkumník kódu
  • Integrovaný HEX editor, CSS editor TopStyle a TiDY knihovna pro formátování a kontrolu syntaxe HTML
  • Podpora šablonování a porovnávání obsahu souborů

Specialitou PSPadu je možnost přímo jej napojit na externí kompilátor libovolného programovacího jazyka, a přiblížit jej plnohodnotnému IDE.

  • PSPad v sobě obsahuje okno pro zobrazení výstupu z kompilátoru a také lze namapovat „spuštění programu“, resp. předání zdrojového kódu na vstup kompilátoru a zobrazení výsledku, na libovolnou klávesovou zkratku.
  • Lze tedy například kompilovat programy v jazyce C/C++, kompilovat a spouštět zdrojáky Javy, nebo například lintovat (syntaktická kontrola kódu) zdrojové kódy PHP.
  • Pokud si nainstalujeme nějaký lokální validátor, přijímající na vstupu soubory, můžeme tímto způsobem validovat zdrojové kódy HTML, CSS nebo RSS přímo v prostředí editoru. Nebo můžeme využít integrované knihovny TiDy HTML.

Kromě toho PSPad disponuje i několika nástroji určenými především pro nás, webové vývojáře:

  • Integrovaný nástroj pro zobrazování náhledů (preview) webových stránek – a to jak s pomocí Internet Exploreru, tak Mozilla Firefoxu
  • Integrovaný FTP klient
  • Podporu projektů a průzkumníka projektů
  • Již zmíněného průzkumníka kódu – uvádím jej zde podruhé z toho důvodu, že právě v souborech HTML, nejlépe kombinovanými s kaskádovými styly a JavaScriptem, se jeho síla projeví nejvíce

Dále disponuje editor dalšími nástroji – jako je výběr barvy, lorem ipsum generátor, náhled ASCII tabulky, nebo generátor hashovacích otisků MD5, SHA1 atd.

Zkrátka a dobře, je bohatě vybaven.

GUI programu

Hlavní okno PSPadu po spuštění

Hlavní okno PSPadu po spuštění

Když PSPad po snadné a bezproblémové instalaci (která není nutná) spustíme, nejdříve na několik okamžiků spatříme uvítací obrazovku (Splash screen), která ale mizí během chvilky a je nahrazena celoobrazovkovým oknem editoru, ve kterém můžeme ihned začít pracovat.

V horní části okna editoru se zobrazuje standardní pruh nabídek a pod ním obvyklá tlačítka Uložit, Otevřít, atd. – Lištu s tlačítky lze v případě potřeby vypnout, což směle doporučuji, neboť zkušenému vývojáři pouze brzdí práci a zabírá cenný prostor pro samotný kód (ukládání a další práci se soubory realizujeme pomocí klávesových zkratek).

Volný prostor pro editaci textu zabírá největší část okna. Všimněte si, že PSPad žlutě zvýrazňuje aktuální řádek (ten s pozicí kurzoru) – ač to může být nezvyk, je to velice užitečné opatření, které nám napomáhá v rychlé orientaci v kódu.

Po levé straně tohoto prostoru můžeme zobrazit svislý „nástrojový panel“.

V jeho útrobách nalezneme na záložkách v horní části zleva doprava: Průzkumníka projektu, správce souborů, FTP klienta, správce odkazů (něco jako oblíbené položky) a přehled otevřených souborů.

Nástrojový panel

Nástrojový panel

Já osobně nástrojový panel stále zobrazený nemám, neboť nepříjemným způsobem zmenšuje pracovní prostor. Schovat či zobrazit jej můžeme klávesovou zkratkou CTRL+F2.

Okno PSPadu bez nástrojového panelu a okna s výstupem

Okno PSPadu se skrytým nástrojovým panelem

Na pravé straně editoru se zobrazují v postranním panelu „nástroje“ – to jsou jakési malé utilitky, které nám usnadňují, či zpříjemňují práci s editorem. Tyto můžeme zobrazovat a schovávat pomocí nabídky „Nástroje“ z pruhu nabídek programu. Každý nástroj má také ve svém pravém horním rohu dobře známý křížek, kterým můžeme nástroj rovněž schovat.

Hlavní okno PSPadu po spuštění

Nástroje PSPadu v pravém panelu

Nejzajímavějším z těchto nástrojů, je nepochybně „průzkumník kódu“ – je to v praxi jediný nástroj, který mám v PSPadu neustále na očích (i za cenu toho, že mi omezuje výhled na zdroják). Průzkumník kódu zobrazuje jakýsi „obsah“ právě upravovaného souboru – fintou je zde ovšem to, že používá šikovných rozevíracích oblastí, které činí tento obsah velmi přehledným. Průzkumníka můžeme tedy využít jak k navigaci souborem, tak i ke zkoumání jeho obsahu.

Výstup z kompilátorů se v případě potřeby zobrazuje ve spodní části okna PSPadu – tak, jak to bývá zvykem u IDE.

Poslední věcí, u které se chci zastavit, je stavová lišta programu. Ta nám totiž, ač to nemusí být na první pohled patrné, poskytuje několik velmi užitečných informací. Nalezneme zde (zleva doprava) informace o aktuální pozici kurzoru (řádek: sloupec, počet znaků), ASCII hodnotu aktuálního znaku, aktuálně vybraný zvýrazňovač syntaxe, platformu (UNIX/DOS/MAC) a konečně použité kódování – To je možné měnit v nabídce „Formát“ z menu programu.

Stavová lišta programu

Stavová lišta programu

Tento výčet schopností programu a popis jeho GUI není pochopitelně kompletní, zmínil jsem pouze to nejzajímavější, ostatní okna můžete zobrazit pomocí nabídky „Zobrazit“.

Jak urychlit svou práci?

Základním nástrojem k urychlení práce jsou klávesové zkratky. Kromě zkratek pro běžnou práci se soubory, které jistě znáte z ostatních aplikací, PSPad podporuje následující, jemu specifické:

  • CTRL+G – Jdi na řádek
  • CTRL+M – Najdi související závorku
  • CTRL+W – Zapíná a vypíná zalamování řádků
  • CTRL+SPACE – Kontextová nápověda (doporučuji!)
  • CTRL+SHIFT+S – Uložení všech otevřených souborů, které byly změněny
  • CTRL+F2 – Zobrazení nástrojového panelu
  • ALT+C – Zobrazení nástroje výběr barvy
  • SHIFT+CTRL+E – Zobrazení průzkumníka kódu
  • SHIFT+CTRL+A – Zakomentovat/od­komentovat vý­běr
  • F11 – Celá obrazovka
  • F10 – Live náhled na webovou stránku

Dále uvádím klávesy pro práci se značkami (označování řádků) – jde o perfektní funkce, které mi tak moc chybí v jiných editorech.

Značky jsou jakési ukazatele na řádky v souboru, které si můžeme v PSPadu libovolně vytvářet (pokládat), či odstraňovat. Značky nemají žádný vliv na obsah souboru, slouží nám pouze jako navigační pomůcka. Modelová situace: Jsem na nějakém řádku a chci něco změnit na jiném. Položím tedy na tom současném řádku značku a najdu onen jiný řádek, kde budu provádět úpravy. Poté se, díky položené značce, mohu na původní řádek vrátit velice snadno a rychle.

Ke značkám zbývá poznamenat, že se nijak nepojmenovávají a do dokumentu jich můžete pokládat libovolné množství (jde o tzv. „Unnumbered marker“ – nečíslovaná značka, tudíž mezi značkami lze navigovat pouze ve stylu další-předchozí) a PSPad si dokonce společně se souborem pamatuje i značky k němu přiřazené (ovšem pouze v rámci relace – tzn. když necháte otevřené soubory se značkami, ukončíte PSPad a pak jej znovu otevřete, pamatuje si svůj stav a všechny soubory i se značkami znovu načte).

  • ALT GR+LEVÁ ŠIPKA – Položí značku
  • ALT GR+PRAVÁ ŠIPKA – Zvedne značku
  • ALT GR+HORNÍ ŠIPKA – Přesune kurzor na další značku
  • ALT GR+DOLNÍ ŠIPKA – Přesune kurzor na předchozí značku

Výše uvedený výčet opět není kompletní. Obsahuje pouze ty zkratky, které jsem považoval za zajímavé.

Na co si dát pozor?

I přes své výhody má PSPad několik nedostatků. Některé jeho části fungují pochybně a není radno se na ně tak úplně spoléhat. Některé z těchto „chyb“ jsou již známy a pracuje se na jejich odstranění – doufejme, že nová verze přijde brzy.

  • Vyhledávání se občas chová podivně – v tom smyslu, že někdy najde jen některé výskyty hledaného řetězce – obzvláště když obsahuje zdroják znak šipky (->).
  • Průzkumník kódu selhává – obzvláště u hodně velikých (nad 5000 řádků), nebo hodně složitých souborů. Selhávání se projevuje tím, že prostě nezobrazuje celý obsah souboru, ale jenom část.
  • Projekty PSPadu jsou podivné – chování editoru, co se projektů týče, je poněkud netransparentní. Občas to dělá divné věci.
  • Špatně napsané skripty nebo makra způsobují pád celého IDE – které pak navíc není schopno znovu nastartovat.

Kde PSPad získat?

Aktuální verzi PSPadu (4.5.3) lze zdarma stáhnout v české verzi pro Windows ze Slunečnice nebo z officiálních stránek, tamtéž najdete několik pluginů, kompilátorů, informace o autorovi Janu Fialovi a nápovědu. Taktéž můžete na další vývoj PSPadu přispět.

Shrnutí

Já jsem PSPad používal téměř 4 roky, nejčastěji pro HTML, JavaScript a PHP. Pracovalo se mi s ním velmi dobře, za jeho největší klady považuji velmi svižný start a rychlost. Co se týče jeho funkčního vybavení, tak nejvíce mě potěšily jeho „značky“ – dodnes neznám žádný jiný ekvivalentní nástroj, který umožňuje takto významné zrychlení práce a je zároveň tak jednoduchý, že naučit se s ním pracovat je otázkou doslova několika okamžiků.

Naopak mi na PSPadu nevyhovují jednak jeho drobné problémy při práci s velkými soubory, dále vyhledávání, které při hledání složitějších věcí občas selhává, a především, že i přes velkou snahu to prostě není plnohodnotné IDE. Chybí mu podpora SVN, unit testování intellisense a další. Také jeho schopnost napojení externích kompilátorů, ač je velmi užitečná, není pro PHP programátora zrovna tím, co potřebuje. Ač ji lze použít k napojení PHP jako lintovače, není to zdaleka triviální proces a občas se prostě více hodí, když jsou ty funkce napevno zabudované v IDE. To je také důvod proč jsem PSPad nakonec jako hlavní editační nástroj opustil a vyměnil jej za placený PHPEdit.

Jaké zkušenosti máte s PSPadem vy?

Odkazy

Používáte PSPad?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
35 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mazarik

Na toto je len jedna odpoved Vim;)

hobr

Ano to je přesně odpověď, proč považuje spousta lidí uživatele linuxu za exoty z jiného světa. Nesledují, o čem je vlastně řeč, jen reagují reflexivně na daná klíčová slova: Windows > Linux, MS Office > Open office, Photoshop > Gimp, ICQ > jabber…

Četl jste tu otázku vůbec? Asi ano, když víte, že jste napsal odpověď. Jenže ta je zcela mimo… Přijde mi, že jste jen chtěl mít první komentář a nepřišel na to, co smysluplného napsat ;) Strefil jsem se?

Možná je to tu běžné, nevím, komentáře obvykle nečtu, ale PSPad používám, tak jsem je otevřel a hned jsem to dostal… Dobře mi tak :)

Mazarik

Vo svojom prispevku na nikoho neutocim a nikomu nic nevnucujem, len vyjadrujem svoj nazor. GVim nie je len pre Linux, ale aj pre Windows a ma klikacie prostredie. Moj prispevok nebol urceny pre flame.

hobr

Já si nemůžu pomoct, ale prostě tu otázku ocituji: "Jaké zkušenosti máte s PSPadem vy?"
Opravdu si myslíte, že odpovídáte na vyřčenou otázku?

Hoween

A Vám zase někdo sáhl na Vaši oblíbenou hračku a hned jste startoval.

PSPad, jakkoli byl dobrý, tak už dávno není a existují mnohem lepší editory, s lepšími funkcemi.

Takže ano, dál si to používejte, ale příště opravdu komentáře nečtěte, a ještě lépe, vůbec nepřispívejte. Váš svět je na to příliš malý.

drtlik

Tak vidim ze i na rootu je uroven pod psa. Smutne.

hobr

Já neraeguji na to, že někdo sáhl na moji hračku, ale na to, že stejně jako vy, neumí číst a nerozumí psanému textu…

Hoween

Četl jsem, pochopil jsem. Zkušenosti jsou mizerné. Byl to dobrý editor, ale jsou lepší. Co na tomto sdělení nechápete Vy?

hobr

Nepochopil jste. Já jsem reagoval na první a třetí větu z vašeho příspěvku… Proti vašemu názoru na PSPad opravdu nic nemám.

gawan

kate tiež umožňuje pridávať značky ku riadkom kódu a pohybovať sa po nich.

JmJ

Drive sem VIMoval, kolega PSpadoval. Po te co, vim na stare ludre otevrel 30 MB soubor bez problemu a PSPad na modernim stroji 5 minut neco delal a furt nic, se kolga zamyslel.

Po Vimu jsem hledal neco, co by umelo napovidani a podobne vymozenosti a slo v tom editovat PHP a bylo to zadarmo. Eclipse byl to prave. PSPad je dobry do zacatku, pak to chce neco mocnejsiho :-)

wagoon

Tak to jste asi prvni clovek ktery tvrdi ze eclipse je rychle:) Nebo aspon to tak z toho co pisete chapu.

Nechapu lidi, kteri muzou delat s editorem, ktery nestiha ani vykreslovat znaky kdyz neco pisu (Code2duo, 4GB ram, GeForce 6xxx nevim presne.) Na prepinani zalozek cekam nekolik sekund. A to na vsech PC ktere jsem kdy videl. Toto je spolecne pro Eclipse, NetBeans a FlexBuilder. Proto v nich nedelam.

S PSpadem mam problem pouze u souboru nad 1GB… proto u nej zustavam.

JmJ

Ze by eclipse bylo turbo, to neni, to mate pravdu. Ale takovou pomalost, kterou popisujete, jsem nepozoroval. Resp. mi odezvy prijdou docela v norme, nemam problem. Mozna delate na vetsich projektech nez ja. Me projekty maji odhadem 1.5 – 2 MB zdrojovych kodu v PHP, CSS, SQL + dalsi soubory. Asi takovy prumer. Stroj mam nejakou velice pomalou P4, 2 GB RAM, eclipse prave ted bere 140 MB.

bpbp

pozor na některé pluginy – mohou udělat s eclipse šneka

smazán - Kodlodot

problem a nacitanim velkych souboru byl pred cca 2 nesici odstranen

Hoween

To je takový ten zmetek, u něhož dáte funkci "Komprese zdrojového kódu" a on vzápětí ztuhne, nebo rovnou sletí, protože tak dlouhý řádek už nedokáže zpracovat?

Pomalý u větších soubor, nestabilní, katastrofické klávesové zkratky a ještě horší dokumentace, jak je změnit. Automatická detekce kódování nefunguje dodnes, přepínání mezi kódováními rovněž. Už to konečně umí folding? A otevřít 10MB SQL dump, aniž by mi procesor běžel na 100% a ten soubor neotevřel?

A chování projektů je naprosto podivné. Vytvořím projekt a pak v něm můžu vytvářet soubory jen v PSPadu. Ručně vytvořený soubor na filesystému se do projektu automaticky nepřidá…

Suma sumárum, tyhle chyby šly tolerovat před pár lety, kdy nic lepšího než PSPad nebylo. Ty doby jsou dávno pryč, jsou lepší editory a Jan Fiala na vývoj PSPadu kašle. Ti chytřejší už dávno používají něco jiného.

Kuzma

Ano, to je presne ten zmetek, ktery jsi zdarma pouzival a vydelaval pomoci neho. Copak poutivas misto nej?
Podle informaci, ktere mam ma ted autor malo volneho casu na vyvoj. Prece jen jej vyvoj PSPadu asi neuzivi, vid?

Hoween

Notepad++ a nano.

Já neříkám, že jej vývoj má živit. Říkám, že existují lepší editory, které jsou stejně jako PSPad zdarma a netrpí dětskými nemocemi.

LoopTrop

Nad tou rychlostou PSPadu by som polemizoval (vid. prisspevky vyssie). Staci jednoduchy priklad: vytvorte si pomocou vstavaneho lorem-ipsum generatora velmi velky < p ></ p > odstavec (500 slov). Vytvorte si si viac a skuste potom scrolovat obrazovku.

habendorf

Zkusil jsem 500 odstavců po 600 slovech. Scrolování bylo naprosto svižné (žádný rozdíl proti krátkému souboru).

LoopTrop

Ok, tak este skuste zapnut WORD-WRAP a scollujte pomocou pohybu kurzora (sipky hore/dole). Proste akonahle sa oznaci ten zlty blok, ktory ma viac riadkov, tak scroll je velmi trhany.

romano bongo

ja jsem take zaznamenal velke problemy pri scrollovani a taky spoustu padu, proto jsem PSPad musel nadobro opustit, i kdyz pracovni prostredi mi prislo docela prehledne a rychle jsem si na nej zvykl. temer vsechny funkce a jeste nejake stavnate navic jsem ale za kratko nasel u jEdit, ktery ma jeste tu vyhodu, ze me nenuti ke schyze, kdyz bootnu do linuxu…

Stanislav.Hoferek

vyborny program ktory kazdemu odporucam…

Anonymní

pro mě je v něm naprosto nejdůležitější doplněk http://www.phdesign.com.au/document.asp?page=software_phreplace nahrazení několika řádků najednou.. (ano vím vim to má taky) skvělá věc doporučuju :-)

amazon

Wow, díky.
Kvůli tomuto jsem držel instalaci HomeSite, teď už může pryč :-)

sudcadred

Aplikacie ako Notepad++ a PSPad beriem a uznavam, ale bohuzial pre mna zatial nepoznaju (alebo aspon ja o tom neviem) jednu dost dolezitu funkcionalitu, ktoru casto pouzivam a to je grep suboru, tj. zobrazenie iba riadkov s vyskytom urciteho stringu a to nie je vsetko:), este pozadujem aby vo vyslednom zgrepovanom outpute sa dalo kliknut na jednotive riadky a nasledne ma to prehodilo na riadok v povodnom subore, kde sa dany riadok nachadza.

Tuto funkcionalitu, pokial viem, zatial zvlada iba MED (multieditor), ale ten myslim nie je free, takze ho pouzivam iba interne vo firme.

Kuzma

Tohle ma PSPad od zacatku – tlacitko Seznam v dialogu hledani. Podobna je i funkcnost hledani v souborech. Obe nabizi po kliknuti skok na radek.

VfB

pokud grepuješ na lunuxu a ne na windows, tak by neměl být problém si grep spustit z vimu a pak si výstup přesměřovat zpět do víčka, navíc myslím, že pokud znáš dobře "synataxi" vi, tak asi není problém to udělat přímo ve vi

smazán - Kodlodot

me naprosto nadchnul jiz pres 4-5 lety. Pouzivam jej na temer vse krome .NET.
Po instalaci nakonfiguruji zvyraznovace ja jazyky / konfiguraky, ktere pouzivam, jako dalsi je plugin na svn / visual source safe. Jak vyse zaznelo take jsem opustil Homesite po objeveni "Multi line search" http://www.phdesign.com.au/document.php?page=software_phreplace.

Regularni vyrazy, dalsi pluginy, konfigurace klavesovych zkratek, zkratka totalni uzpusobeni k obrazu svemu.

Pokud je problem Honza Fiala reaguje ihned na foru (dokonce dava vedet, pokud si bere dovolenou ;-))

Obsahla napoveda, forum, atd, atd.. Help, ve kterem najdete priklady na temer vse, vlastni scriptovaci jazyk.

Serial o PSPadu – http://interval.cz/serialy/pspad-programatorsky-editor-pro-webdesignery/

Možnost konverze mezi kodovanimi, mno je toho moc. Kdo nezna at urcite zkusi :-)

jnd

PSPad jsem nějakou dobu používal, ale poměrně zásadní problém je, že v Linuxu nefunguje. V otázkách na autora na Živě jsem se zeptal proč není ten editor multiplatformní a jestli bude, ale autor o to nestojí. Ve wine to nechci (pokuď to vůbec jde). Jak bylo řečeno, alternativních editorů je dost, slyšel jsem chválu např. na Eclipse.

Já osobně používám Geany a stačí mi to (nejsem profi programátor), hlavně to funguje stejně na Win jako na Lin, od assembleru (podpora labelů) až po php (např. napovídání funkcí) a není to heavy se stovkou tlačítek ve třířádkové liště :) No a občas když potřebuju něco v terminálu tak nano stačí.

dc

PSPad je celkom fajn na male rychle veci ale plnohodnotne IDE to nieje.Beriem ho ako skor take nudzove riesenie ked neni nic poruke a treba nieco upravit.Nejaku dobu som ho pouzival ale bola to vojna.Myslim si ale ze je blbost porovnavat pspad, co je editor, s eclipse co je uz komplexne IDE.
Casom ale asi je potrebny prechod z niecoho ako pspad na nejake plnohodnotne ide (setri to cas).Celkom dobry, co sa tyka php, je aj PHPedit a PHPed.Ale casom je asi aj tak vyhodnejsie prejist povedmze na Eclipse pripadne Visual Studio.Eclipse je pomale a nenazrane, a niekedy ho udrzat v chode je boj, ale zasa moznosti su naozaj brutalne a pocet pluginov a rozsireni je tiez obrovsky.Pre programatorov .NET je zasa VS celkom dobra volba. Ale v zasade je to kazdeho volba. Ked niekto chce vim nech ma vim a PSPad by sa mohol posunut trochu dalej vo vyvoji.

jam

jEdit také umí značky, navíc si je pamatuje i v rámci jiných relací (tj. i po novém startu editoru)

více viz. http://www.jedit.org/index.php?page=features

VfB

no jedna z velkých, je světlé pozadí editoru, sice jde nastavit ale nemám tolik času abych dobře odladil šablony pro všechny potřebné soubory (html, xhtml, php, css, xml, txt a pár dalších), není možné někde stáhnout již hotové šablony? nejlépe aby zhruba odpovídaly tématu "darkblue" z vimka

lesho

ja osobne pouzivam radsej Vim (nie GVim) a to aj vo windowse. s prislusnymi nastaveniami je to produkt velmi podobny PSPad-u (ktory taktiez nie je na zahodenie) :)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.